Bir Yaşam İnşa Et- Zaman Yönetimi

İnsan olarak tüm aktivitelerimizde kaynaklarımızı bizi en mutlu ve verimli kılacak biçimde kullanmayı amaçlıyoruz. Yalnızca insanlar değil, insanın ve üretimin olduğu tüm disiplinlerde, bilimlerde, endüstrilerde ve şirketlerde amaç girdiyi en nitelikli ve nicelikli çıktılara dönüştürmektir. Bu yüzden biz de birer insan, onun ötesinde birer genç olarak elimizdeki önemli kaynak ve imkanları- zaman ve bütçe en önemli  kaynaklarımız- anlamlı çıktılara dönüştürmeliyiz.

 

Üniversiteli gençlerin bir yaşam kültürü içinde keyifli, sistemli ve başarılı bir hayatı inşa etmesi amacıyla  bir rehber niteliğinde kaleme aldığım  “Bir Yaşam İnşa Et” yazı serisinde bu yazıda zaman yönetimini,  bir  sonraki yazıda bütçe yönetimini yazacağım. Önceki yazılarda değer, amaç ve hayallerinizi belirleyip kişisel hayat hikayenizi yazmaya başlamış, ardından bu hikayede ve yaşam kültürüne dahil etkinliklerde sizi geliştirecek sosyal, kültürel, eğitimsel imkanları nasıl bulabileceğinizi öğrenmiştiniz. Şimdi bu imkanları ve yararlı eylemleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz temel iki kaynağınızı- zaman ve bütçe- nasıl yönetebileceğinizi ele alacağız.

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Bir öğrenci olarak kısıtlı bütçenizi ve her ne kadar bol olsa da çok değerli olan zamanınızı nasıl kullanacağınızı ve yöneteceğinizi bilmek hem bugünden başlayan sistemli ve başarılı bir geleceğin anahtarlarından birisi olacak. Öğrencilik dönemi çalışma hayatının öncesinde insanın ekonomik bağımsızlığa genellikle sahip olmadığı ve aile, burs vb. desteklere bağlı olduğu dönem olmasından ötürü finansal kaynakların az, bütçenin kısıtlı olduğu bir dönem. Bu yüzden eldeki kısıtlı bütçenin çok iyi kullanılması ve takip edilmesi şart. Aksi halde haftanın, ayın başında biten burslar ve sonrasında gelen kuraklık dönemi üniversiteli genci bir hayli zorluyor.

 

Zaman konusu ise özellikle gençlerin çoğunda bambaşka bir sorun. Üniversiteli gençlerin çoğu bunca bol zamanına ve geçen yazıda bahsettiğimiz imkanlara rağmen vaktini dolu dolu geçirmiyor ve nasıl geçirdiğinin farkına bile varmıyor. Bunun sonucunda üniversitenin son yılında gelen farkındalıkla tüm o güzel üniversite yıllarından elde kalan pişmanlık duygusu oluyor.

 

Elbette böyle olmamalı; ancak hiçbir tavsiye ağızdan çıktığı kadar kolay değildir. İnsan hayatında uzun süreli her türlü iyileşme bir sisteme ihtiyaç duyar. Yani bu yazı, “paranı akıllı harca!”, “zamanını dolu dolu geçir!” gibi kuru ifadeleri aktarmak için yazılmadı. Bu yazıda, bütçenizi ve zamanınızı nasıl verimli kullanacağınız konusunda birkaç tüyo verip sistem önerisinde bulunacağım.

 

Her birini başlıkta incelemeden önce şunu aklınıza kazıyın:

 

Zaman ve bütçe yönetimi kararlarınızı bir yatırımcı gibi almalısınız. Bir yatırımcı elindeki kaynağı, gelecekte kâr getirecek bir enstrümana yaptığı siz de elinizdeki bütçe ve kaynağı bugün ve gelecekte size mutluluk ve başarıyı getirecek alanlara yapmalısınız.

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Zaman ve bütçe yönetimini iki eyleme dayanır: zaman ve bütçenizi doğru yerlere harcamak ve sürdürülebilir biçimde takip etmek.

 

Bu yazıda zaman ve bütçe yönetimine bütünsel bir giriş yapsamda bu konuyu iki yazıda ele alacağım. Bu yazının devamında zaman yönetimini, ikinci yazıda bütçe yönetimini yazacağım.

 

Zaman Yönetimi

 

Üniversite öğrencileri olarak yoğun geçen lise döneminin ardından üniversite kazanmamızla tüm sınırlamaların ve yoğunlukların ortadan kalktığı bir yaşam dönemine giriyoruz. Bu dönemde lise yıllarına göre daha özgür ve bağımsız olduğumuz gibi önümüzde dolu dolu geçirebileceğimiz bir zaman yığını var. Tam bu noktada bir soru işareti ve  ayrımla karşılaşıyoruz:

 

Bu zaman yığını, sadece eğlenceye hitap eden aktivitelerle mi harcanacak, yoksa bu zaman yığını- diğer bir deyişle bir kaynak, sermaye yığını- doğru yerlere yatırılıp karşılığı mı alınacak?

 

Bu zaman yığını, oldukça bol göründüğü için takip edilmeye-yönetilmeye ihtiyaç duymuyor mu, yoksa ilk aşamalardan itibaren verimli mi kullanılması için bir sisteme gereksinim mi var?

 

Aslında tüm bu “zamanımı çok boş geçirmişim” pişmanlığının sebebi oldukça açık olan iki soruyu hiç düşünmemek ya da cevaplamamaktan kaynaklanıyor.
İlk soruya- zamanı doğru yerlere yatırmaya- cevap çok yönlü bir yaşam kültürü inşa etmek için çeşitli alanlar ve imkanları bulmaktan geçiyor. Bu alan ve imkanları nasıl bulacaksınız? Serinin bir önceki yazısını okuyun.

 

İkinci sorunun- zaman yönetimi ve takibi- için ise kişisel hayatımda uyguladığım sistemi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir yıl önce yazdığım “Uygulama Üçgeni” adlı yazıda bahsettiğim gibi etkili zaman yönetimi üç uygulamayla örülü bir sistemle oldukça mümkün:

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Takvim- Yapılacaklar Listesi ve Not Uygulaması

 

Geçen yazı ile belirlediğiniz ilgi alanlarınızı, projelerinizi, görev ve sorumluluklarınızı belirledikten sonra sıra tüm bunları takvimlendirme- zaman saptama-, yapılacaklarını belirleme ve çalışmalarınızı, üretimlerinizi sistemli biçimde kaydetmekte.

 

Takvimlendirme için herhangi bir takvim uygulamasını kullanabilirsiniz. Ancak benim de kullandığım “Google Calendar” kullanıcı deneyimi gayet iyi olan bir uygulama.

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Yapılacaklar listesi: Her proje ve alanın sorumlulukları farklı. Her birine özel yapılacakları belirleyip zamanlandırmak bu yüzden çok önemli. Bu noktada bir to-do-list gayet işlevsel olacaktır. Her gün ne yapacağınızı bilmeniz ve bu işleri zamanında yapmanız zaman yönetimi ve kişisel hayat tatmini için çok kritik. Yapılacaklar listesi ve projelerin yönetilmesi konusunda benim aynı anda kullandığım iki uygulama var: Trello ve To-do-ist. Özellikle Trello, başlık başlık her çalışmanız üzerine not alabileceğiniz, bireysel ve takım çalışmalarınız yönebileceğiniz bir platform.

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Not uygulaması: Her proje, ders ve alana özel notlar aldığınız, üretimlerinizi sakladığınız bir not defteri uygulaması sistemli zaman yönetimi ve planlı yaşamanın vazgeçilmezi. Burada telefonlarda yer alan basit not uygulamalarından bahsetmiyorum. Yazdıklarınızı, bilgilerinizi, üretimlerini düzenli biçimde oluşturup kaydedebileceğiniz dijital bir ortamdan bahsediyorum.

 

Yine burada birçok farklı seçeneğiniz bulunsa da size şiddetle tavsiye edeceğim uygulama Evernote. Benim her şeyim Evernote desem yalan olmaz. Akademik, sosyal, ticari, yazınsal tüm üretim ve projelerimi bu uygulama üzerinden oluşturuyor ve kaydediyorum. Siz de hayatınızdaki farklı proje ve alanlarla ilgili üretim ve notlarınızı Evernote‘ da kaydedebilirsiniz.

 

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi

 

Zaman yönetimi üzerine kuru tavsiye verilmesi en kolay ama uygulanması en zor konulardan birisi. Çünkü zaman yönetimi uzun vadeli bir pratikle mümkün olan bir beceri. Ancak hiçbir şey için geç değil, hele bir üniversiteli için geç diye bir kavram yoktur. O yüzden bugünden itibaren etkili bir zaman yönetimi sistemi inşa etmeye başlamak gerek.

 

Keşfedilecek çok yer, edinilecek çok yetenek ve tecrübe, öğrenilecek çok bilgi ve üretilecek çok şey var. Bir yaşam kültürü içinde dolu dolu keşfetmek, öğrenmek ve üretmek  ise zamanı etkili yönetmekten geçiyor.

 

Bugün, bu yazıyı bitirdikten hemen sonra siz de kendi sistemini inşa edin. Hemen bir plan çizin, takvim, to-do-list ve not defteri uygulamalarını edinin.

 

Hemen şimdi!

Gençlerin bir yaşam kültürü inşa etmeleri yolunda diğer öneml bir yenetek zaman yönetimi