Bir Yaşam İnşa Et – Bütçe Yönetimi

Bir Yaşam İnşa Et serisinin bir önceki yazısında üniversite öğrencileri olarak elimizde sınırlı ve değerli kaynakların- zaman ve bütçe- başarılı bir yaşam yolunda akıllıca kullanılması, zaman ve paramızı kullanırken adeta bir yatırımcı gibi karar vermemiz gerektiğinden bahsetmiştim. Yazının devamında zaman yönetimi konusunu ele almış ve bütüncül bir sistem önerisinde bulunmuştum. Zaman yönetiminden sonra şimdi sıra, oldukça kısıtlı ve değerli olan paramızın, bütçemizin yönetilmesine geldi.

 

Önceki yazıda da belirttiğim gibi, bütçenizi eğlence ve temel ihtiyaçların ötesinde bugün ve geleceğinizde size getiri sağlayacak alanlarda harcamalısınız. Böyle olduğu paranız yalnızca bir tüketim aracı olmakla sınırlı kalmaz; gelecekte sizin için değer üreten ve getiri sağlayan bir materyal olur.
Zaman yönetiminde olduğu gibi bütçe yönetiminde de iki başlık, ya da konunun iki boyutuyla karşı karşıyayız.

 

  1. Paranın doğru yerlere harcanması (yatırım)
  2. Paranın ve bütçenin takip ve kontrol edilmesi(bütçe yönetimi)

 

Başarılı ve sistemli bir yaşam kültürü inşa etmenin önemli bir gerekliliği bütçe yönetimi becerisini kazanmaktır.

 

Peki getiri sağlayacak alanlar neler? (Yatırım)
Bu serinin zaman yönetimi yazısından önceki yazısında çevrenizdeki ücretsiz ya da ücretli kişisel yaşam kültürü ve kariyeriniz yolunda size katkı sağlayacak çeşitli eğitim, keşif ve etkinlik imkanlarından bahsetmiştim. İşte tam da bu alanlara parayı harcamanız  akıllıca olacaktır.

 

Örneğin ileride pazarlama alanında çalışmak istiyorsanız, dijital pazarlama alanında çeşitli sitelerden bulabileceğiniz ve gerçekten karşılanabilir ücrette olan djiital pazarlama kurslarını çevrimiçi olarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda gerçek hayatta pratik yapıp insanlar tanımak için seminer, zirve, konferans ve atölye çalışmalarına katılıp sektör ve alana dair yetkinliğinize katkıda bulunurken sektörde gelecekte size çeşitli iş, işbirliği, proje, fikir katkıları sunabilecek insanlar tanımış olursunuz.

 

Gördünüz mü? Hem paranızı  akıllıca kullandınız hem zamanınızı dolu dolu geçirdiniz, ; hem de kendinize gelecekte ve bugünde imkanlar sunacak yatırımlar yaptınız. Hem yeni bilgi, tecrübe ve insanlarla dünyanız genişledi; hem de kişisel hikayenizde ve yaşam kültüründe ilerlemeye devam ettiniz.

 

Başarılı ve sistemli bir yaşam kültürü inşa etmenin önemli bir gerekliliği bütçe yönetimi becerisini kazanmaktır.

 

Özetle, paranızın, bütçenizin akıllıca kullanılması için bir yatırımcı gibi kendinize getiri sunacak ve sizi mutlu/tatmin edecek harcamalar yapmalısınız.

 

Bütçe Yönetimi
Paranın ve kaynakların akıllıca kullanımının diğer boyutu bütçenizin yönetimi; takip ve kontrol edilmesi. Bu noktada bir yatırımcı değil bir finans uzmanı, bir kişisel muhasebeci gibi davranmalısınız. Ancak her iki sıfatta da – finans ve muhasebe uzmanı- paranın, kaynağın ne demek olduğunu gerçek anlamda bilmeli ve anlamalısınız. Buna finansal okuryazarlık diyoruz. Paranın ne anlama geldiği, nasıl kullanılması gerektiği, kredi kartının nasıl kullanılması gerektiği, nasıl tasarruf ve para biriktirileceği gibi konular finansal okuryazarlığın alt kazanımlarıdır. Finansal okuryazarlık konusunda ücretsiz ulaşabileceğiniz ve hızlıca bu konuları anlayabileceğiniz, Habitat Derneği’ nin üretmiş olduğu Paramı yönetebiliyorum projesi ve eğitimini şiddetle tavsiye ederim. Her yaş grubundan bireylerin finansal okuryazarlığın, para ve yönetimine dair bilgileri anlayabileceği bir çevrimiçi kaynak olan Paramı Yönetebiliyorum‘ u kullanabilirsiniz.

 

Başarılı ve sistemli bir yaşam kültürü inşa etmenin önemli bir gerekliliği bütçe yönetimi becerisini kazanmaktır.

 

Bütçe yönetiminin ikinci başlığı paranın takip ve kontrol edilmesi. Bunun için internetten bulabileceğiniz çeşitli kişisel bütçe tablolarını kullanabilirsiniz. Ancak benim üzerinde geliştirmeler yaptığım ve sizin de rahatlıkla kullanabileceği tabloyu ücretsiz edinebilirsiniz.

 

 

Sınırsız kaynaklarla doğmuyoruz hiçbirimiz. Öğrenci olmanın doğallığı da kısıtlı ve bağımlı ekonomiyi getiriyor. Ancak bütçemizi akıllıca kullanmak, paramızdan gelecekte değer kazanmak bizim elimizde. Sadece kendimizin mikro- yatırımcısı olmayı bilelim.

 

Başarılı ve sistemli bir yaşam kültürü inşa etmenin önemli bir gerekliliği bütçe yönetimi becerisini kazanmaktır.