Türkiye’ nin Y Kuşağı Kariyer ve İşverenlerinden Ne Bekliyor?

Universum,  dünyada her yıl 60 ülkede  İdeal İşverenler Araştırması gerçekleştiriyor. Son dört yılda önemli sonuçlar ortaya koyan araştırmalar, Türkiye özelinde de önem arz ediyor. Son olarak Universum, İdeal İşveren Araştırmasını bu sene gerçekleştirdi bu çalışma ışığında Türkiye’ nin Y kuşağının kariyer ve işveren beklentileri ortaya koyuldu. Harvard Business Review Türkiye’ nin Eylül sayısında yayınlanan yazıda bu araştırmanın detayları mevcut.
39 farklı üniversiteden yaş ortalaması 22 olan 44 binden fazla gencin katıldığı araştırma, Y kuşağının beklenti ve isteklerini efektif bir biçimde yansıtan bir projeksiyon çiziyor. Araştırma ile ilgili önemli başlıkları inceleyelim.
Türkiye’ nin Y Kuşağı’ nın Kariyer Profilleri
Araştırma, Y kuşağının Kariyerci, Girişimci, Uyumlu, Avcı, İdealist, Çokulusçu ve Lider olarak yedi farklı kariyer profiline ayrıldığını belirtiyor. Ancak bu yedi profilden Kariyerci, Çokulusçu ve Avcı profilleri baskın durumda.
Kariyerci, kendisini sürekli geliştirmek isteyen, kariyer yolunun açık ve anlaşılır olduğu prestiji ve ödüllendirmesi yüksek pozisyonları arzu eden profili ifade ediyor.
Öte yandan, Çokuluşçu profiller, uluslararası bağlantıları fazla olan, farklı ülkelerde çalışma fırsatları sunan şirketlerde çalışmak istediğini belirtiyorlar.
Avcı profiller ise yan hakları ve finansal getirileri yüksek olan bir kariyer hedefindeki profili ifade ediyor.
Bu üç profilin neredeyse  tüm profiller içinde çoğunluğu teşkil ettiğini belirmek lazım. Girişimci, idealist, Lider ve Uyumlu profillerin sayısının yeterince olmadığı düşünüldüğünde ortaya önemli bir gerçek çıkıyor.
Y kuşağının önemli bir kısmı, imkânları fazla olan işleri tercih ederken kariyer serüvenlerini idealden yoksun, kolektif hedeflere ulaşma yolunda liderlik edemeyen, çözümün ötesine geçen bir performans sergilemek istemeyen, girişimci ruhtan uzak bir profile sahip durumda.
Kamuya Yönelen Gençler
Y kuşağına mezuniyetten sonraki hedefleri sorulduğunda 4 popüler cevap veriliyor. Katılımcıların %35′ lik bir kısmı çok uluslu bir şirkette çalışmak isterken, yerli bir şirkette çalışmak isteyenler, kendi işini yapmak isteyenler ve kamuda çalışmak isteyenler eşit oranlı dilimleri teşkil ediyor.
Y Kuşağı için En Önemli 10 İşveren Unsuru
Fakültelere Göre Türkiye’de En İdeal 10 İşveren
Fakültelere göre Y kuşağının tercih ettiği şirketler listesi değişiklik gösteriyor. Ancak tüm listelerde neredeyse ortak olan şirketler, Türkiye’ nin en büyük holdingleri ve dünyanın Teknoloji devleri.
Üç farklı fakültede öğrenim gören katılımcılar için en ideal 10 işveren şirketler listesi aşağıdaki gibi.
Genel Değerlendirme
Türkiye’ nin Y Kuşağı, profesyonel gelişim ve eğitimler olanakları sunan, kariyer basamakları belirgin olan, uluslararası çalışma ve seyahat imkânları fazla olduğu kariyerleri daha çok önemseyip hedefliyor. Tüm katılımcılar içinde bu istek ve hedefler ön plana çıkarken girişimcilik, inovasyon, liderlik ve idealizm konuları geri planda kalıyor. Araştırmanın sonuçları, yakın geleceğin yeni çalışanlarının bile odağının girişimcilik, inovasyon ve idealizm konularında yoğunlaşmadığı çıkarımını ortaya koyuyor. Ülke olarak geç kaldığımız teknolojik ve endüstriyel devrimde gelişmiş ülkelerin hızını yakalamanın yolu Y Kuşağının bu konular üzerine daha çok eğilmesinden geçiyor.
Harvard Business Review Eylül sayısında Evrim Kuram’ın yazısı daha geniş kapsam ve bilgilendirme sunuyor.
Universum’ un Türkiye sayfasını incelemek için  https://universumglobal.com/locations/turkey/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Başarı ve üretkenlik konulu diğer yazılarım için tıklayın.