Küçük Ölçekli Şirketlerin Batmasının En Büyük 5 Sebebi

İnsanların birçoğu şirket yönetmenin ürün veya hizmeti müşteriye ulaştırıp gelir elde etmekten ibaret olduğunu sanır. Şirketi kurmanın ardından her şeyin çok iyi gideceğine, ya da karşılaşılan sorunların kolaylıkla ve zahmetsizce aşılabileceğini düşünenlerin sayısı az değil. Başarı, düz bir yolun sonunda değil, bilakis onlarca çukura sahip, sarsıcı bir yolun sonunda belirsiz bir şekilde yer alır. Klişe de olsa gerçek olan, başarının başarısızlıkların ardında yattığı düşüncesi. Bu sebeple başarısızlıkların iyi tespit edilmesi gerekir.

Kurulma aşamasında olan veya yeni kurulmuş küçük ölçekli girişimlerin batmasının en çok görülen beş sebebini Entrepreneur.com’ dan Rose Leadem derlemiş. İşte şirketleri batıran en büyük beş sebep:

 

    1)Rekabetin Dışında Kalmak:
    Araştırmaya göre yeni kurulan şirketlerin % 19′ u sektöre girdikten sonra diğer sektör oyuncularıyla olan rekabetin dışında kalmakta. Ürün veya hizmetini sağladığı müşterilerini kaybeden veya artıramayan şirketlerin ömrü de çok uzun olmamakta.

     

    2)Yanlış Ekip:
    Araştırma, yeni kurulan girişim/şirketlerin %23′ ünün yanlış ekipten dolayı başarısızlığa uğradığını gösteriyor. Ekip içi uyumsuzluklar, kararların yavaş veya yanlış alınmasına sebep olduğu gibi başarıya olan inancın; dolayısıyla da ekibin azminin azalmasına da sebebiyet vermekte. Uyumsuz ekiple başlanan şirket serüveni yanlış adımlar sonucu iflasla sonuçlanıyor.

     

    3)Sermayenin Suyunu Çekmesi:
    Yeni şirketlerin %29′ u şirket kurulurken sahip oldukları sermayeyi yanlış adımlar ve hesapsız harcamalar sebebiyle kısa sürede bitiriyor. Kısa sürede sermayesiz kalan şirketlerin kaderi batmaktan başka bir şey olmuyor.

     

     

    4)Talepsiz Arz:
    %42′ lik bir oranda yeni kurulmuş şirketler, pazarda ihtiyaç duyulmayan bir ürün veya hizmet sunuyor. Sığ seviyede yapılan araştırmalar sebebiyle şirketler piyasada sundukları ürün/hizmete ihtiyacın olup olmadığını tespit etmekte başarısız oluyor. Bunun sonucunda şirketler piyasada tutunamadan batıyor.

     

    5)Nakit Akışı Problemleri:
    Şirketler, ticari faaliyetlerinin finansal tarafını doğru yönetmelidir. Gelir gider dengesini sağlamalı, satın alma sürecini başarılı bir şekilde yürütmelidir. Araştırma, şirketlerin %82′ sinin bu sebeple başarısızlığa uğradığını ortaya koyuyor.

    Kaynaklar: https://www.entrepreneur.com/article/296491

     

    Daha fazla yazı için batihandizdaroglu.com’ u takipte kalın…