Başarılı Markaların Başarısız Adımları

Hepimizin bildiği, dünya çapında onlarca ülkede faaliyet gösteren, ürünlerini milyonlarca kullanıcıya ulaştırmış global markalar başarı yolunda aslında onlarca başarısızlığı tecrübe etmiş, onlarca başarılı ürünün yanında piyasaya sunulmasının üzerinden çok vakit geçmeden üretimi veya hizmeti durdurulmuş birçok başarısız ürün/hizmet çıkarmıştır. Şüphesiz ki markalar başarıya giden yolda engellere takılmadan, yanlış adımlar atmadan yolun sonuna ulaşamamaktadır. İşte karşınızda dev markaların başarı yolunda engellere takılan başarısız ürünleri:

 

1)Ford Edsel

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Ford, 1957 yılında döneme kıyasla lüks sayılabilecek bir model üretmek için kolları sıvadı. Tam 400 milyon dolar yatırım yapılan Ford Edsel, Amerikan halkı arasında kabul görmedi. İnsanların küçük ve ekonomik araçları tercih ettiği bu dönem, Ford Edsel’ in gerekli patlamayı yapması için uygun bir dönem değildi. Sadece üç yıl sonra, 1960’ da, Ford Edsel piyasadan çekildi.

 

 

 

2-)New Coke

1980’ lerin başında Coca-Cola, Pepsi karşısında piyasada zayıflamaktaydı. Bunun üzerine Coca- Cola, piyasada etkisini arttırmak adına yeni bir ürün çıkarmaya karar verdi. New Coke adındaki bu yeni içecek, tat olarak Pepsi’ ye benzemekteydi.

New Coke ülke genelinde yapılan tadım testlerinde başarılı olmasına rağmen, 1985’ te piyasaya sunulduktan birkaç hafta geçmeden Coca- Cola, New Coke’ un  üretimini durdurarak eski formüle, “Coke” ’a  geri döndü. Bu sayede hepimizin bildiği bu tat, “ Coca Cola Classic” ismini almış oldu.

 

 

 

3-)Pepsi A.M

Pepsi, 1989 yılında kahvaltılarda da içilebilecek bir içecek olan Pepsi A.M’ i üretmeye karar verdi. “Sabah Kola Tüketicisi” bir kitle hedefleyen Pepsi A.M’ in ömrü yalnızca bir yıl sürdü.

 

 

 

4-)RJ Reynolds Dumansız Sigara

1980’ lerde sigara karşıtı gösterilerin çıkmaya başlamasının ardından ünlü tütün üreticisi RJ Reynolds, 325 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak dumansız sigara üretmeye karar verdi.

Ancak dumansız sigara, müşteriler arasında kabul görmedi ve yalnızca dört ay sonra piyasadan kaldırıldı.

 

 

 

5-)Microsoft Bob

Microsoft’ un  kullanıcı dostu bir arayüz olarak geliştirdiği Microsoft Bob  1995’ te kullanıma sunulmasının ardından yalnızca bir yıllık bir ömre sahip oldu.

Bill Gates, Microsoft Bob’ un başarısızlığını o dönemde software alanında yeterince büyük bir pazarın olmaması olarak açıklamıştır.

 

 

 

6-)McDonald’s Arch Deluxe

McDonald’s, 1996’da “şehir kültürü” ne sahip bir kitleyi hedefleyen Arch Deluxe’ ü tüketime sundu. McDonalds’ ın hedeflediği kitleye ulaşmak için 100 milyon dolar harcaması, Arch Deluxe’ un piyasadan silinmesine engel olamadı.

Arch Deluxe’ un piyasadan kaldırılmasının üzerinden on sene geçtikten sonra “şehir kültürü” sahibi kitleyi hedefleyerek başarıyı yakalayan markalar çıktı. McDonald’s eğer on sene sonra bu hedefle yola çıksaydı, belki bu ürün tarzında başarılı olabilecekti.

 

 

 

7-) 1999- Cosmopolitan Yoghurt

Dünyaca ünlü yaşam stili dergisi Cosmopolitan, şaşırtıcı biçimde yoğurt sektörüne adım atmak istedi ve 1999 yılında Cosmopolitan Yoghurt markasını çıkardı. O dönemde yoğurt sektörü yeterince markaya sahipti  ve beklendiği üzere yeni yoğurt markası piyasadan kalktı.

 

 

 

(AP Photo/Ted S. Warren)

8-)Microsoft Zune

Microsoft, 2006 yılında İPod ile rekabet edebilecek yeni bir ürün ortaya koymak istedi ve Microsoft Zune’ u üretti. Eski bir Microsoft yetkilisi o dönemde bu ürünü ortaya çıkarırken yeterince cesur olmadıklarını ve İPod’ u takip ettiklerini belirtti. İPod’ a göre kötü sayılamayacak bir ürün olsa da insanların İPod’ a göre ayırt edici özellikleri olmayan bu ürünü almaları için bir sebep olmadığı için başarısız olduğunu da ekledi.

 

 

 

9-)HP Touchpad

2011 yılında HP, Touchpad adlı bir tablet piyasaya sürdü. 49 günde 25000 adet satan Touchpad’ ın ömrü bu bir buçuk aylık süre oldu. İPad’ e kıyasla kötü bir ürün olmasa da İPad’ den daha iyi de olmadığı için kaderi Microsoft Zune gibi oldu ve piyasadan kalktı.

 

 

 

10-) Facebook Home

Facebook, 2013’ te telefon ana ekranı uygulaması olan Facebook Home’ u çıkardı. Ancak birçok değerlendirme bu uygulamanın çok fazla batarya gücü ve veri kullandığını belirtmekteydi. Yalnızca Facebook fanatikleri arasında kabul gören Facebook Home, beklenen başarıyı yakalamadı ve uygulama kaldırıldı.

 

Kaynaklar:  http://www.businessinsider.com/biggest-product-flops-in-history-2016-12

 

Daha fazla yazı için batihandizdaroglu.com’ u takipte kalın…